Een spanplafond plaatsen heeft vele voordelen. Het is heel makkelijk te plaatsen, het neemt al bij al één dag tijd in beslag, en nadien is het ook heel makkelijk te onderhouden.
Er zijn een aantal taakjes die je kan uitvoeren om je spanplafond netjes te houden. In dit artikel beschrijven we hoe je je spanplafond het best kan onderhouden.
Een spanplafond is een doek uit PVC of polyester, die onder het bestaande plafond wordt gespannen. Net als een klassiek plafond kan ook een spanplafond na verloop van tijd vervuild raken. Hieronder lijsten we een aantal veroorzakers van een vervuild plafond op.
Indien er veel wordt gerookt in een ruimte waar een spanplafond is aangebracht, dan zal dit spanplafond na verloop van tijd gaan verkleuren. Rook zal immers altijd stijgen tot aan het plafond. En hier fungeert het spanplafond als een soort van filter. Het spanplafond vangt alle roetdeeltjes op, en het zijn deze roetdeeltjes die het spanplafond na verloop van tijd zullen doen verkleuren en vervuilen.
Het is niet enkel het roken van sigaretten, sigaren of een pijp dat voor vervuiling zorgt. Ook andere veroorzakers van rook kunnen bijdragen aan de vervuiling. Denk hierbij maar aan een open haard, een kachel of een fonduestel.
Insecten zijn een twee soort vervuilers van spanplafonds. Niet alleen de insecten zelf zijn een bron van vervuiling, ook hun uitwerpselen kunnen vlekken achterlaten op het spanplafond.
Bovendien is het reinigen van dit soort vervuiling vrij intensief, aangezien insecten vaak hardnekkige vlekken achterlaten op het spanplafond.
In elke ruimte is er wel een grote hoeveelheid stof aanwezig. Daar kan je niet onderuit komen. Onder invloed van luchtbewegingen komen deze stofdeeltjes zelf ook in beweging, en zoeken ze een nieuwe rustplek. Klassiekers zijn bovenop de kasten, op de vloer, op gordijnen, maar dus ook op je spanplafond.
Een klein stoflaagje is niet meteen zichtbaar, maar na verloop van tijd kan de stoflaag steeds dikker worden. Hierdoor zal ook de vervuiling beter zichtbaar worden.
Tot slot kan ook vet zich hechten op je spanplafond. Vetten zijn afkomstig van kooklucht, die niet door de dampkap is weggezogen. Een dampkap zal immers de meeste kookdampen kunnen wegzuigen, maar het kan niet beletten dat sommige kookdampen toch kunnen ontsnappen. Ook bij slecht functionerende dampkappen kunnen er vele kookdampen ontsnappen.
Afhankelijk van wat je kookt, kunnen de kookdampen vele olie- en vetdeeltjes bevatten. Net zoals stofdeeltjes zullen ook deze deeltjes een rustplek zoeken, en dat kan dus ook het spanplafond zijn.
Hoe vervuild je spanplafond ook is, het is altijd weer perfect schoon te maken. Je hoeft hiervoor ook geen speciale reinigingsmiddelen te gebruiken. Een spanplafond reinigen doe je gewoon met lauw water, een beetje afwasmiddel, en een zachte doek. Met de zachte doek kan je het vuil zachtjes van het doek verwijderen.
Er zijn een aantal aandachtspunten bij het reinigen van een spanplafond. Zo is het aan te raden om geen agressieve reinigingsmiddelen, zoals chloor of zuren, te gebruiken tijdens het reinigen. Ook maak je je doek of sponsje best niet te nat, aangezien het water anders gewoon naar beneden zal druppelen.
Gebruik steeds lauw water voor het reinigen van het doek. Kokend water mag je dus nooit gebruiken.
Afhankelijk van de hardheid van je kraanwater, kan het zijn dat er kalksporen achterblijven op je spanplafond. Om dit zeker te vermijden, is het aan te raden om na het reinigen nog eens over je spanplafond te gaan met een droge doek.
Tot slot moet je er natuurlijk rekening meer houden dat je spanplafond elastisch is. Tijdens het reinigen hou je dus best de nodige voorzichtigheid aan, om schade te vermijden. Zo is het gebruik van een stofzuiger af te raden. Om stof te verwijderen gebruik je best een gewone plumeau.
Naast een stofzuiger zijn ook scherpe voorwerpen uit den boze. Deze kunnen het spanplafond beschadigen, waardoor het niet meer hersteld kan worden. Een gescheurd spanplafond moet steeds vervangen worden, dus probeer dit te vermijden.
Je hoeft zeker niet te wachten tot je grove vervuiling ziet optreden om je spanplafond te reinigen. Vervuiling treedt stapsgewijs op, waardoor je de vervuiling pas opmerkt als je je spanplafond reinigt.
Net daarom is het aan te raden om proactief het spanplafond te reinigen. Dit regelmatige onderhoud zorgt ervoor dat je spanplafond altijd mooi proper blijft.
Als frequentie wordt aangeraden om je spanplafond eenmaal per jaar te reinigen.
Van plan om een spanplafond te plaatsen? Dan raden we je zeker aan om hiervoor een professionele plaatser in te schakelen. Benieuwd hoeveel zo'n plaatser kost? Vraag gratis offertes aan via onderstaand formulier, en vergelijk prijzen.
Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.