×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

spanplafond-kopen.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Prijs van een spanplafond: Compleet overzicht van prijzen

Wie een bestaand plafond makkelijk, snel en zonder al te veel breekwerk wil vervangen, die kan opteren voor een spanplafond. Met zo’n spanplafond camoufleer je de barsten in je oude plafond. Ook vochtvlekken zijn niet meer zichtbaar.

Maar hoeveel kost zo’n spanplafond juist? Wat bepaalt de prijs van een spanplafond? En kan je het zelf plaatsen, of laat je het beter plaatsen door een specialist?

In dit artikel:

Welke factoren bepalen de prijs van een spanplafond?

De prijs voor het aanbrengen een spanplafond hangt af van een aantal zaken. Uiteraard zal de oppervlakte van je plafond een grote rol spelen. Maar daarnaast zijn er nog tal van andere factoren die een rol spelen.

Isolatie

Bij het plaatsen van een spanplafond wordt er vaak voor gekozen om meteen ook het plafond te isoleren. Dat is voornamelijk het geval in appartementsgebouwen, om het contactgeluid afkomstig van de bovenburen te verminderen. Maar ook in andere gevallen kan het plaatsen van plafondisolatie zeker interessant zijn.

Het aanbrengen van isolatie impliceert uiteraard een meerprijs op de kostprijs voor het plaatsen van een spanplafond. Ook hier speelt de totale oppervlakte een rol. Daarnaast zal ook het type isolatiemateriaal van invloed zijn. Meestal wordt gekozen voor isolatieplaten uit minerale wol, aangezien deze goed presteren op vlak van akoestische isolatie.

Afwerking

Spanplafonds zijn te verkrijgen in alle mogelijke kleuren. Maar doorgaans wordt gekozen voor de meer traditionele kleuren, zoals wit en varianten.

Naast gekleurde spanplafonds kan je ook kiezen voor een spanplafond met print. Je hebt hierbij de keuze uit verschillende thema’s. Maar je kan tegenwoordig ook kiezen voor een eigen foto. Ook patronen en reliëfs zijn tegenwoordig mogelijk.

Lichtdoorlatendheid

Ook bij spanplafonds is verlichting natuurlijk een must. Lichtarmaturen en zelfs inbouwspots zijn bij spanplafonds geen enkel probleem. Je kan zoveel lichtpunten of inbouwspots plaatsen als je wil, maar het heeft uiteraard een invloed op de prijs van je spanplafond. Bij elke spot of armatuur zal een opening in de doek gemaakt moeten worden.

Naast gewone verlichting of inbouwspots kan je er ook voor kiezen om te werken met een lichtdoorlatend spanplafond. In dit geval zal de verlichting boven het spanplafond worden geplaatst, en zal het licht door het spanplafond heen schijnen. Je spanplafond zal in dit geval dus een indirect en egaal licht geven.

zwart spanplafond © Shutterstock - De prijs van een spanplafond hangt onder andere af van de afwerking van het plafond. Zo betaal je bv. meer voor een spanplafond in een specifieke kleur.

Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Een spanplafond laten plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een plaatser te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een nieuw en onderhoudsvriendelijk plafond!

Benieuwd naar het tarief van een professionele plaatser?

Vergelijk prijzen van professionele plaatsers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Met een spanplafond plaats je een nieuw en onderhoudsvriendelijk plafond zonder enige vorm van breekwerken. Een professionele plaatser kan je spanplafond op een dag installeren. Vraag gratis offertes op en vergelijk!

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
spanplafond specialist

aanvraag starten


spanplafond plaatsen © Shutterstock - De prijs van een spanplafond hangt af van verschillende factoren, zoals het soort spanplafond dat je laat plaatsen.

Soorten spanplafond met prijs

Uit bovenstaande kan je al afleiden dat er vele soorten spanplafonds bestaan. Wat is nu de prijs van die verschillende soorten spanplafonds?

Spanplafond uit PVC of polyester

Kies je voor een standaard spanplafond, dan zal die bijna steeds bestaan uit PVC of polyester.

PVC spanplafond

pvc spanplafond © Shutterstock - Een PVC spanplafond wordt ook wel eens een warm spanplafond genoemd, omwille van het specifieke plaatsingsproces

Een PVC spanplafond wordt ook wel eens een warm spanplafond genoemd. Die naam krijgt het dankzij de plaatsingsmethode van dit type spanplafond.

De ruimte waarin het nieuwe plafond moet worden geplaatst zal immers eerst worden opgewarmd tot een temperatuur van zo’n 40 à 50° Celsius. De hogere temperatuur maakt het PVC doek flexibeler, waardoor het makkelijker te plaatsen is. Nadat het PVC spanplafond is vastgemaakt aan de profielen, wordt de kamer terug afgekoeld tot kamertemperatuur. Hierdoor zal het doek terug strakker worden en opspannen.

Voor een spanplafond in PVC betaal je gemiddeld tussen de 70 en de 85 euro per m². Let wel op, de prijs per m² kan iets duurder zijn naarmate de oppervlakte kleiner wordt. Voor ruimtes kleiner dan 40m² kan de prijs oplopen richting 90 euro per m². Dat komt omdat er verhoudingsgewijs meer werk moet gebeuren per vierkante meter.

Polyester spanplafond

polyester spanplafond © Shutterstock - In tegenstelling tot een PVC spanplafond wordt een polyester spanplafond een koud spanplafond genoemd, omdat het op kamertemperatuur wordt geplaatst

Het alternatief voor een PVC spanplafond is een polyester spanplafond. Dit type spanplafond wordt ook wel een koud spanplafond genoemd. In tegenstelling tot een PVC spanplafond wordt een polyester spanplafond geïnstalleerd op kamertemperatuur.

Net als een PVC spanplafond is ook een polyester spanplafond heel stabiel en stevig, en kunnen er makkelijk openingen in gemaakt worden om verlichting aan te brengen.

Ook voor een polyester spanplafond schommelen de prijzen rond de 75 à 85 euro per m². De prijzen per vierkante meter kunnen hoger liggen bij kleinere oppervlakten.

Spanplafond met isolatie

In veel gevallen wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om ook plafondisolatie te plaatsen. De plafondisolatie kan zowel voor thermisch isolerende als akoestisch isolerende doeleinden geplaatst worden. Vooral in appartementsgebouwen is het aanbrengen van plafondisolatie interessant, omdat dit het contactgeluid afkomstig van de bovenburen sterk vermindert.

In sommige gevallen is het de bedoeling om de akoestiek in een bepaalde ruimte te verbeteren. In dat geval wordt akoestische isolatie gecombineerd met een speciaal type spanplafond. Het doek heeft dan kleine gaatjes die de akoestiek in een ruimte verbeteren.

Voor zo’n akoestisch spanplafond schommelen de prijzen rond de 100 à 150 euro per m².

Spanplafond met print

Spanplafonds worden meestal geplaatst in klassieke standaardkleuren, zoals wit, gebroken wit of beige. Maar het is ook mogelijk om andere kleuren te kiezen.

Ook spanplafonds met print zijn perfect mogelijk. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor spanplafonds met afbeeldingen van de natuur of de ruimte. Zelfs spanplafonds met een eigen afbeelding zijn mogelijk.

Voor het aanbrengen van een spanplafond met print variëren de prijzen rond de 90 à 100 euro per m².

spanplafond met print © Shutterstock - Je kan je spanplafond laten bedrukken met elke mogelijk print.

Lichtdoorlatend spanplafond

Tot slot kan je ook nog kiezen voor een lichtdoorlatend spanplafond. In dit geval zal de verlichting boven het spanplafond worden aangebracht, en zal een speciaal lichtdoorlatend spanplafond dit licht op een indirecte en egale manier over de ruimte verspreiden.

In het geval van een lichtdoorlatend plafond wordt vaak een dubbel spanplafond aangebracht. Dit om te vermijden dat vuil en insecten die op het spanplafond vallen zichtbaar kunnen zijn van beneden.

Voor een lichtdoorlatend plafond schommelen de prijzen rond de 140 euro per m².

lichtdoorlatend spanplafond © Shutterstock - Met een lichtdoorlatend spanplafond zorg je voor mooie lichteffecten

Spanplafond zelf plaatsen of laten plaatsen?

spanplafond laten plaatsen © Shutterstock - Het aanbrengen van een spanplafond lijkt op het eerste zicht niet zo moeilijk, maar het is wel degelijk specialistenwerk.

Je kan de prijs voor een spanplafond verlagen door het doek zelf aan te brengen. Maar is dat wel verstandig?

Het aanbrengen van een spanplafond lijkt op het eerste zicht niet zo moeilijk, maar het is wel degelijk specialistenwerk. Het doek moet immers heel egaal en strak gespannen zijn. Bovendien moeten sommige soorten spanplafonds op de juiste temperatuur geplaatst worden.

Monteer je een spanplafond verkeerd? Dan zal dit later hersteld moeten worden. En hierdoor kunnen de kosten soms hoog oplopen.

Zonder de nodige ervaring raden we dus aan om steeds een beroep te doen op een specialist. Op die manier ben je zeker dat het doek op de juiste manier is geplaatst, en heeft je spanplafond gegarandeerd een lange levensduur.

Gratis offertes voor het plaatsen van een spanplafond

Benieuwd hoeveel het zou kosten om een spanplafond te laten plaatsen door een gespecialiseerde firma? Via onderstaand formulier vraag je prijzen op bij verschillende specialisten actief in jouw regio. Je ontvangt van elke van hen een gratis offerte op maat. Vergelijk deze offertes aandachtig, want je kan soms tot wel honderden euro's besparen.

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.


spanplafond specialisten
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Prijs van spanplafonds: het complete overzicht
Soorten spanplafonds: het complete overzicht
Offertes voor spanplafonds