Net zoals bij een klassiek plafond, heb je ook bij een spanplafond verschillende mogelijkheden op vlak van verlichting. Je hebt zelfs meer mogelijkheden op vlak van verlichting dan bij een klassiek plafond. Bovendien kan je met lichteffecten en lichtsterkte spelen, bijvoorbeeld door de lichtdoorlatendheid van het spanplafond aan te passen.
In dit artikel overlopen we alle mogelijkheden die je hebt bij het plaatsen van verlichting bij een spanplafond.
Net zoals bij een klassiek plafond kan je ook bij een spanplafond kiezen voor klassieke lichtpunten die aan het plafond hangen, en ook voor spots. Maar daarnaast kan je ook verlichting plaatsen boven het spanplafond, waardoor je een mooi indirect licht creëert.
Dit zijn de verschillende scenario’s.
Het is perfect mogelijk om spots in het spanplafond te integreren. Je kan dit net zoals bij een klassiek plafond doen, in het plafond zelf. Maar bij spanplafonds is het ook mogelijk om de spots boven het doek aan te brengen. De optie die je kiest zal een invloed hebben op het soort verlichting dat je creëert in de ruimte.
Kies je voor spots in het doek zelf, dan zullen openingen in het doek gemaakt worden op de plaatsen waar de spots moeten komen. Om de spots te plaatsen, wordt meestal gekozen om vooraf een onderbouw constructie aan te brengen.
Kies je voor spots boven het doek, dan zal je een meer indirect licht creëren. In plaats van directe lichtbronnen op bepaalde plaatsen, zal in dit geval het hele spanplafond worden verlicht met een zachte soort sfeerverlichting. Hoe sterk de verlichting is, zal ook afhangen van de lichtdoorlatendheid van het doek.
Ook bij spanplafonds is het mogelijk om gewone lichtpunten aan het plafond te hangen. Net zoals bij de spots, moet je ook in dit geval openingen maken in het doek. Deze openingen dienen dan om de lichtarmaturen aan te brengen.
Bij deze methode is het ook perfect mogelijk om nadien nog nieuwe lichtpunten aan te brengen indien je dit wil. Je hoeft je daarbij ook geen zorgen te maken om de stabiliteit van het spanplafond. Het plafond is immers sterk genoeg om meerdere lichtpunten te kunnen dragen.
Doordat je vooraf openingen moet aanbrengen in het spanplafond, is het belangrijk om goed na te denken over de exacte locatie van de verlichting. Eens je de openingen in het doek hebt gemaakt, kan je ze niet meer terug dichten. Het is dus niet meer mogelijk om achteraf de lichtpunten in je plafond te verplaatsen.
Een laatste mogelijkheid is om de verlichting boven het doek te plaatsen. Dit is een optie die je niet hebt bij een klassiek plafond, en is dus één van de interessante voordelen van een spanplafond.
Door de verlichting boven het spanplafond te plaatsen, is het niet rechtstreeks zichtbaar vanuit de kamer, maar zal je wel een indirect licht kunnen creëren. In plaats van op bepaalde plekken een directe lichtbron te hebben, zal in dit geval het hele spanplafond verlicht zijn met een zacht en sfeervol licht. Op die manier creëer je een egaal licht dat over de hele ruimte verspreid wordt.
Het voordeel van deze methode is dat je geen openingen hoeft aan te brengen in het doek, en dat je spanplafond dus intact blijft. Bovendien is het ook mogelijk om achteraf nog verlichting bij te plaatsen. Wel moet je hiervoor wel het spanplafond tijdelijk demonteren, wat overigens perfect mogelijk is. Maar om nutteloze werken te vermijden, doe je er goed aan om vooraf al goed na te denken over de verlichting die je wil aanbrengen.
Een spanplafond plaatsen, en benieuwd naar de prijs voor de installatie? Via onderstaand formulier vraag je in één klap meerdere offertes aan bij verschillende plaatsers. Vergelijk de offertes die je van hen ontvangt, en scoor steeds de beste deal.
Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.