×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

spanplafond-kopen.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Een spanplafond plaatsen: Hoe ga je te werk? Waarop letten?

Een spanplafond is een mooi alternatief voor een vals plafond in gyprocplaten, of zelfs voor een klassiek plafond. Het is heel snel opgezet, makkelijk te onderhouden, en je hebt er evenveel mogelijkheden mee als bij een klassiek plafond. Ook bij een spanplafond kan je verlichting aanbrengen, en kan je het plafond isoleren.

In welke situaties is het plaatsen van een spanplafond interessant? Welke soorten spanplafond zijn er, en hoe moet je zo’n plafond plaatsen?

In dit artikel:

Wanneer kiezen voor een spanplafond?

spanplafond © Shutterstock - Een spanplafond kan interessant zijn wanneer het bestaande plafond niet meer in goede staat is

Hoewel je een spanplafond kan plaatsen in zowat elke situatie, is een spanplafond des te interessanter in enkele bepaalde gevallen. Vaak wordt gekozen voor een spanplafond wanneer je echte plafond niet meer in goede staat is. Het gaat dan bijvoorbeeld over scheuren of barsten in het plafond, of over een plafond dat geteisterd wordt door vochtplekken.

Ook bij zwakke plafonds kan een spanplafond een ideale oplossing zijn. Zo’n spanplafond legt immers geen extra gewicht op het klassieke plafond, aangezien de profielen aan de muur worden bevestigd.

Een spanplafond plaatsen biedt daarnaast enkele mooie voordelen. Zo hoef je geen breekwerken uit te voeren, het oude plafond blijft gewoon bestaan. Ook qua comfort moet je nauwelijks iets inleveren. Ook bij een spanplafond kan je verlichting aanbrengen, zelfs spots zijn mogelijk. Ook is het mogelijk om isolatie te plaatsen.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Een spanplafond laten plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een plaatser te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een nieuw en onderhoudsvriendelijk plafond!

Benieuwd naar het tarief van een professionele plaatser?

Vergelijk prijzen van professionele plaatsers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Met een spanplafond plaats je een nieuw en onderhoudsvriendelijk plafond zonder enige vorm van breekwerken. Een professionele plaatser kan je spanplafond op een dag installeren. Vraag gratis offertes op en vergelijk!

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
spanplafond specialist

aanvraag starten


zwart spanplafond © Shutterstock - Hoe een spanplafond juist geplaatst wordt, hangt af van het type spanplafond waarvoor je kiest

Hoe wordt een spanplafond geplaatst?

Grofweg kan je een onderscheid maken uit twee soorten spanplafonds. De ene soort is gemaakt op basis van polyester, en andere soort is gemaakt op basis van PVC.

Het materiaal waaruit het spanplafond is gemaakt, heeft ook een invloed op de wijze waarop het spanplafond wordt geplaatst. Dat kan je hieronder ontdekken.

Lees hier meer uitgebreid over de verschillende soorten spanplafonds.

Polyester spanplafond

polyester spanplafond © Shutterstock - Een polyester spanplafond wordt ook wel een ‘koud’ spanplafond genoemd.

Een polyester spanplafond wordt ook wel een ‘koud’ spanplafond genoemd, omdat het wordt geplaatst op kamertemperatuur. Dit type spanplafond bestaat uit een doek uit polyester dat iets groter is dan de oppervlakte die je nog hebt.

Het polyester doek wordt in profielen gerold, die vooraf aan de muren zijn aangebracht. Het doek wordt zodanig opgerold dat het helemaal opgespannen is. De stukken die overblijven aan de randen worden verwijderd. Omdat de profielen zich aan de bovenkant van het doek bevinden, zijn ze niet zichtbaar.

Met een spanplafond kan je een ruimte tot ongeveer 5 meter overspannen. Bij grotere oppervlakten bestaat het doek uit meerdere banen die elkaar overlappen. Op de plaatsen waar twee banen elkaar overlappen, is een naad te zien. Maar deze is met het blote oog nauwelijks zichtbaar, waardoor het spanplafond op één groot aaneengesloten doek lijkt.

PVC spanplafond

pvc spanplafond © Shutterstock - Een polyester spanplafond wordt ook wel een ‘warm’ spanplafond genoemd.

Een PVC spanplafond wordt een ‘warm’ spanplafond genoemd. Bij de plaatsing van dit type spanplafond wordt de ruimte namelijk verwarmd tot een temperatuur van zo’n 40 à 50° Celsius. Het PVC doek wordt dan soepeler, waardoor het makkelijker te plaatsen is. Nadat het doek is aangebracht, wordt de kamer terug naar kamertemperatuur gebracht, en spant het doek op.

Ook een PVC spanplafond wordt opgespannen met behulp van profielen aan de muur. Hier werkt men eerder met een harpoen- en klemsysteem. Het doek wordt door de profielen getrokken, en zo opgespannen.

Net zoals bij een polyester spanplafond zijn ook bij een PVC spanplafond overspanningen tot 5 meter mogelijk. Bij grotere overspanningen zijn er naden te zien waar twee banen overlappen, maar ook hier zijn deze nauwelijks zichtbaar.

Isolatie plaatsen bij een spanplafond

Ook bij een spanplafond is het mogelijk om het plafond te isoleren. Men plaatst de isolatie in dit geval tussen het spanplafond en het bestaande plafond. Je kan kiezen voor zowel akoestische als thermische isolatie.

Isolatie plaatsen bij een spanplafond doe je vooral om de ruimte akoestisch beter te isoleren. Het is een uitstekende manier om de vervelende galm die soms in een ruimte hangt, te verminderen. Akoestische isolatie hoeft helemaal niet zo dik te zijn. Een isolatielaag van slechts enkele centimeters kan al volstaan om het geluid te absorberen.

Het spanplafond zelf heeft geen isolerend vermogen. Ook de ruimte tussen het spanplafond en het bestaande plafond heeft nauwelijks isolerende waarde. Stilstaande lucht mag dan wel een goede isolator zijn, in vergelijking met echte isolatie stelt dit weinig voor.

Wel is het zo dat een spanplafond steeds lager is dan het bestaande plafond, en dat de ruimte dus ook kleiner wordt. Hierdoor moet je minder kubieke meter verwarmen, zodat je op die manier wel kan besparen op energie.

Prijs voor het plaatsen van een spanplafond

De prijs voor het laten plaatsen van een spanplafond hangt voornamelijk af van de oppervlakte van het plafond en het soort spanplafond dat je wil plaatsen. Het prijsverschil tussen een polyester spanplafond en een PVC spanplafond is echter niet zo groot.

De prijs voor het plaatsen van een spanplafond zal doorgaans schommelen tussen de 70 en de 80 euro per m². Deze prijs geldt enkel voor het plaatsen van een standaard spanplafond. Heb je daarbovenop nog bijkomende wensen, zoals het plaatsen van verlichting of isolatie, dan kan de prijs uiteraard nog oplopen.

Bekijk hier een compleet overzicht van prijzen voor spanplafonds.

Gratis offertes voor het plaatsen van een spanplafond

Het plaatsen van een spanplafond laat je best over aan een professionele vakman. De plaatsing lijkt makkelijk, maar het is een echt specialistenwerk.

Benieuwd hoeveel de plaatsing dor een vakman kost? Vraag via onderstaand formulier meteen meerdere offertes aan bij verschillende vakmannen actief in jouw regio. Vergelijk de offertes die je van hen ontvangt, en bespaar zo op de totale kostprijs.

Alle offertes die je ontvangt zijn volledig gratis en zonder enige verplichting. Je hebt dus niets te verliezen.


spanplafond specialisten
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Prijs van spanplafonds: het complete overzicht
Soorten spanplafonds: het complete overzicht
Offertes voor spanplafonds